- vijver-expert.nl
- Vijvers en vijverfolie
- Vijverfolie
Vijverfolie
Leg uw eigen vijver aan met vijverfolie
Wanneer u een folievijver aanlegt kunt u al uw creativiteit kwijt in de vormgeving. Het is wel belangrijk dat u bij het ontwerp rekening houdt met een aantal basisregels die u helpen een gezond biotoop te creëren. Op vijver-expert helpen we u graag verder om u de vijver aan te laten die u voor ogen hebt.
Getoonde producten: 1 - 0 van 0
Geen resultaten gevonden
Er zijn geen producten gevonden voor de huidige selectie.
Meer weten? Lees dan even verder
De ideale vijver
1. Diepwaterzone: De ideale vijver bestaat uit verschillende zones met uiteenlopende dieptes. De zogenaamde diepwaterzone is idealiter tussen 100 en 150 centimeter diep, zodat het water ‘s zomers niet te snel opwarmt en in ‘s winters niet snel dichtvriest. Zo kunnen uw vissen zich terugtrekken in het diepere gedeelte.
2. Laagwaterzone: De laagwaterzone heeft een diepte van 30 tot 50 centimeter en kan relatief breed in omvang zijn. De meeste waterplanten en -dieren voelen zich hier namelijk prettig in en kunnen er goed in gedijen.
3. Moeraszone: Een buitenrand met een diepte tot 30 centimeter is uitermate geschikt voor een weelderige plantengroei. Bovendien kunnen steile oevers gemaskeerd worden door beplanting met begroeiingsmatten en -tassen.
Soorten vijverfolie
Voor het aanleggen van een folie vijver bestaan verschillende soorten vijver folie. Dit folie is verkrijgbaar in vele soorten en maten, maar de meest gebruikte en meest geschikte zijn EPDM vijverfolie en PVC vijverfolie. EPDM vijver folie is gemaakt van rubber en is bijzonder sterk en blijvend elastisch. Dit materiaal bevat geen weekmakers en is goed bestand tegen UV-straling en zure regen. EPDM werd eerst alleen voor dakbedekking en waterbassins gebruikt, maar wordt tegenwoordig dus ook toegepast in vijvers. Voor vijvers wordt echter een andere variant van dit materiaal gebruikt, die geen giftige stoffen (voor vissen en vijverbeplanting) bevat. Let er dus goed op dat u voor uw vijver speciaal EPDM vijverfolie gebruikt, zodat uw vijvervissen en vijverplanten gezond blijven.
Een andere veel gebruikte soort vijver folie is PVC vijverfolie. Dit materiaal is soepel, zodat het zich gemakkelijk aanpast aan de vorm van uw vijver. PVC vijverfolie is goed lasbaar, maar kan ook gelijmd worden. Eventuele reparaties kunt u dus gemakkelijk zelf doen. Dit folie gaat jarenlang mee, maar moet wel zo veel mogelijk beschermd worden tegen UV-stralen.
De aanleg van een folievijver
Voor de aanleg van een folievijver is het raadzaam om het volgende stappenplan aan te houden.
1. Markeer de omtrek
Bepaal de locatie en vorm van uw vijver en markeer de omtrek. Bij het markeren van de omtrek is het erg handig om een stuk touw en enkele paaltjes te gebruiken. Op deze manier kunt u tevens de laagwater- en moeraszones markeren.
2. Graaf de vijver uit
De markering legt u vervolgens met loodrechte spadesteken vast, waarna u de aarde laag voor laag kunt uitspitten. Het is van groot belang dat de vijver waterpas is. Dit kunt u controleren met behulp van een lat en een waterpas. De laagwater- en moeraszones zijn later te bedekken met een laag grind van ongeveer 10 cm of met vijversubstraat. Hiermee dient rekening gehouden te worden bij het uitgraven.
3. Breng de onderlaag aan
De vijverbedding dient vervolgens ontdaan te worden van alle scherpe wortels en voorwerpen. Ter bescherming voor het vijverfolie legt u tevens een laag zand aan. Verder is het raadzaam om een vijvervlies aan te brengen onder het vijver folie. Dit is een robuust en beschermend synthetisch materiaal. Vijvervlies is ook beschikbaar in onze vijver webshop.
4. Plaats de folielaag
Het vijverfolie wordt uitgespreid over het vijvergat met een overlap van 30 tot 50 centimeter rond het gat. Wanneer het water in de vijver loopt, wordt het vijver folie langzaam in de juiste positie gevormd. Zodat de vijver niet onnodig water verliest, moet er een zogenaamde capilaire afsluiting ingebouwd worden. Dit houdt in dat het folie aan de vijverrand, waar de natte zone moet eindigen, kort verticaal naar het oppervlak moet worden geleid en daar boven de grond moet worden afgeknipt. De bovenrand van het vijverfolie moet altijd hoger liggen dan het waterniveau.
5. De oeverafwerking
Ter afwerking van de randzone is het verstandig om begroeiingsmatten en begroeiingstassen van gevlochten kokosmateriaal of nylon te gebruiken. Zowel de matten als de tassen worden met behulp van bevestigingshaken achter(!) de vijverrand in de grond bevestigd. Zodra de planten tot bloei zijn gekomen, zullen de folieranden niet meer zichtbaar zijn.