Vijvers en vijverfolie
Met een vijver brengt u een geheel nieuwe dimensie aan in uw woonomgeving en wordt er een oase van rust gecreëerd. Vijvers zijn dan ook veel meer dan een gat in de tuin dat met water gevuld wordt. Er kunnen vijvervissen in gehouden worden, zoals koikarpers, goudvissen en sluierstaarten, of u kiest voor een decoratieve vulling van uw tuin met watervallen en waterplanten.
Op het punt om een vijver te maken?
Wanneer u op het punt staat om een vijver te maken, is het belangrijk om te weten dat het aanleggen van een vijver op verschillende manieren kan. Dat kan met een voorgevormde vijverbak, of met vijverzeil. Het aanleggen van een vijver met een voorgevormde vijverbak is relatief simpel en kan worden gedaan in 5 stappen.
Correct vijveronderhoud
Dit is in dit geval van levensbelang en bereikt u door een geschikte vijverpomp en vijverfilter aan te sluiten op uw vijver. Deze zorgen dat vijvers helder en gezond blijven, zodat vissen er goed in kunnen gedijen. Zaken als draad- en zweefalg kunnen het vijverwater namelijk verschrikkelijk vertroebelen, waardoor de aanblik van de vijver bederft wordt.
Vijverfolie is onmisbaar bij de aanleg van een vijver
Wanneer u handmatig een vijver in uw tuin wilt aanleggen, dan is vijverfolie een van de eerste dingen waar aan gedacht wordt. Deze folie wordt namelijk op de bodem gelegd, zodat het vijverwater niet in de grond trekt. Tevens zorgt deze robuuste, waterdichte vijverfolie ervoor dat de vijver gemakkelijk schoon te houden is en er geen vuil doorgelaten wordt. Dit betekent onder andere dat de potentiële helderheid van het water zeer hoog is, zeker wanneer er een vijverpomp met filter op de vijver aangesloten is. Onder de vijverfolie dient echter ook een onderlaag aangebracht te worden, zodat de vijver goed geïsoleerd wordt en de folie op zijn plek blijft.