Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: šŸŽ–ļø 543 vijver producten in šŸ¬ 8 webshops

Voldoende zuurstof in uw vijver met een luchtpomp

Zuurstof is van levensbelang voor flora en fauna. Dat geldt ook voor de vissen en planten in uw vijver. Wanneer het in het voorjaar plotseling erg warm wordt, neemt de hoeveelheid zuurstof in het water snel af. Hetzelfde geldt voor warme perioden in de zomer. Met een beluchtingspomp lost u dit probleem gemakkelijk op en bent u verzekerd van voldoende zuurstof in het vijverwater.

Het belang van voldoende zuurstof in uw tuinvijver

De aanwezigheid van voldoende zuurstof in het water van uw vijver is belangrijk. Een tekort aan zuurstof zorgt voor problemen met de waterkwaliteit, door een afname van de activiteit van bacteriƫn. Daarnaast kan een zuurstoftekort ook acute sterfte van uw vijvervissen veroorzaken. Met name in warme zomers is het belangrijk om het zuurstofpeil van uw vijver in de gaten te houden. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe lager het zuurstofgehalte in het vijverwater.

Hoe weet ik of het zuurstofgehalte in mijn vijver te laag is?

Met een digitale zuurstofmeter kunt u gemakkelijk meten of de hoeveelheid zuurstof in het water van uw vijver hoog genoeg is. Wanneer u vissen in uw vijver heeft, is het absolute minimum een zuurstofgehalte van 4 milligram per liter. Heeft u geen zuurstofmeter? Dan kunt u veel afleiden uit het gedrag van uw vissen. Bij een te laag zuurstofgehalte zwemmen deze loom aan de oppervlakte, terwijl ze naar lucht happen. Ook verdringen ze zich doorgaans massaal op de plekken waar de meeste zuurstof wordt aangevoerd, bijvoorbeeld bij de waterinlaat of de uitloop van een waterval. Als vissen sterven door een tekort aan zuurstof, vertonen ze geen uiterlijke verschijnselen van ziekte. Daarnaast gaat het meestal om de grootste vissen, want deze hebben het meeste zuurstof nodig.

Voldoende zuurstof dankzij een beluchtingspomp

Wanneer u vijver in een natuurlijk evenwicht is, hoeft een het gebruik van een beluchtingspomp niet nodig te zijn. Bij veel vijvers is het natuurlijke evenwicht echter niet geheel in balans, waardoor een luchtpomp zeker uitkomst kan bieden. Met een beluchtingspomp wordt het zuurstofgehalte in het water verhoogd, zodat de vissen en planten in uw vijver in een optimaal klimaat kunnen leven. Een luchtpomp pompt lucht onder druk in uw vijver. Hierdoor kan het zuurstof uit de lucht door het vijverwater worden opgenomen. De capaciteit van de beluchtingspomp bepaalt voor welke vijver deze geschikt is. Hoe krachtiger de pomp, hoe groter de vijver waarvoor u hem kunt gebruiken.

Hoe werkt een luchtpomp?

De meeste luchtpompen worden geleverd met een luchtslang en Ć©Ć©n of meerdere luchtstenen, ook wel bruisstenen genoemd. Deze luchtstenen zijn via de luchtslang verbonden met de beluchtingspomp. Op die manier wordt de zuurstof via de bruisstenen rechtstreeks in het vijverwater of in eenĀ vijverfilterĀ gepompt. De luchtsteen of luchtstenen kunnen het best op een diepte van ongeveer 30 centimeter geplaatst worden. De luchtpomp zelf dient op een beschutte plaats neergezet te worden, aangezien deze doorgaans niet geheel waterdicht is.

De voordelen van een vijverluchtpomp

Een toename van zuurstof in het water van uw vijver is in de zomermaanden belangrijk, omdat er bij een hogere watertemperatuur minder zuurstof in het water zit. Maar ook in de wintermaanden is vijverbeluchting belangrijk. De luchtpomp zorgt er namelijk voor dat het water constant in beweging is, zodat een gedeelte van uw vijver ijsvrij blijft. Nog een voordeel van een beluchtingspomp is dat afbraakgassen worden afgevoerd. Deze gassen ontstaan als gevolg van natuurlijke processen in uw vijver. Wanneer een vijver belucht wordt, worden deze gassen vanzelf afgevoerd naar de oppervlakte van het water.

vijver-expert.nl
Logo